søndag 7. mars 2010

Bibelgruppe

Har du lyst til å være med i en bibelgruppe?

I Sambandet og i regi av VOKS har det blitt arrangert jevnlige bibelgrupper etter jul. De har stort sett blitt holdt annenhver uke, på en tirsdag eller onsdag. Antallet som er med har variert, men vi har stort sett vært 4-8 personer. Vi møtes gjerne hjemme hos hverandre, og det er enkel bevertning før og underveis i samtalen. Man trenger ikke å ha noe kunnskap om bibelen på forskudd, men det er en fordel om man har med seg egen bibel på møtene (evt. så låner man eller ser sammen med andre).

Bibelgruppa er et læringsfellesskap der man kan dele tanker, meninger og kunnskap med hverandre. Dette er et forum hvor kan man lære av hverandre, og hvor man sammen forsøker å finne ut hva bibelteksten betyr. På bibelgruppa treffer man mennesker med ulike meninger og ulik bakgrunn. Bibelgruppa er et forum der det er lav terskel for å stille spørsmål ved ting man ikke forstår; her kan spørre og her kan man få svar. Det er utviklende å sette ord på egne tanker i møte med andre mennesker. Bibelgruppen er et sted for nærhet og omsorg og et viktig supplement til større møter.

På en bibelgruppe i februar gikk vi nærmere inn på bibelteksten "lignelsen om brudepikene" som står i Matteus kap. 25, vers 1-13:
"Da kan himmelriket sammenlignes med ti brudepiker som tok oljelampene sine og gikk ut for å møte brudgommen. Fem av dem var uforstandige, og fem var kloke. De uforstandige tok med seg lampene sine, men ikke olje. Men de kloke tok med seg kanner med olje sammen med lampene sine. Da det trakk ut før brudgommen kom, ble de alle trette og sovnet. Men ved midnatt lød et rop: 'Brudgommen kommer! Gå og møt ham!' Da våknet alle brudepikene og gjorde lampene sine i stand. Men de uforstandige sa til de kloke: 'Gi oss litt av oljen deres, for lampene våre slukner.' 'Nei,' svarte de kloke, 'det blir ikke nok både til oss og dere, gå heller til kjøpmannen og kjøp selv!' Mens de var borte for å kjøpe, kom brudgommen, og de som var forberedt, gikk sammen med ham inn til bryllupet, og døren ble stengt. Senere kom også de andre brudepikene og sa: 'Herre, herre, lukk opp for oss!' Men han svarte: 'Sannelig, jeg sier dere: Jeg kjenner dere ikke.' Så våk da, for dere kjenner ikke dagen eller timen."

På bibelgruppa snakket vi mye om teksten.
Bryllup er alltid en festlig begivenhet. I alle land blir det feiret med en fest når mann og kvinne finner hverandre og inngår ekteskap. Brudepiker/jomfruer hadde en høy status på den tiden teksten ble skrevet. De var selve symbolet på renhet. I lignelsen sovnet alikevel alle ti. De klarte ikke å holde seg våkne, selv om de ventet på brudgommen (Jesus). I vår tid kan bekymringer, tidspress og synd gjøre oss åndelig søvninge. I lignelsen går imidlertid ikke skillet mellom de kloke og dårlige brudepikene på om de falt i søvn eller ikke. Skillet mellom de kloke og dårlige går på om de har påfyll av olje til lampene sine.

Hva er det så som utgjør denne oljen?
De fem som manglet olje, ville låne olje av de andre, men det gikk ikke. De måtte selv skaffe seg oljepåfyll. Gud vil gjerne skjenke deg oljepåfyll gratis. Du kan få kjøpe uten betaling, men du må ta den i mot i mens nådetiden varer. Når nådetiden er over, er døren stengt. Beredskap kan ikke overtas, den er noe personlig. Man kan ikke leve på andres kristendom; et barn kan ikke leve på sine foreldres eller venners kristne tro. Det avgjørende er at barnet/vi selv har en personlig og levende tro på Jesus.

De som faller i søvn og ikke lenger har forventinger, faller også i søvn når det gjelder troslivet. De regner med at de har troen i seg selv, nok i sin lampe. De kloke tok med seg kanner utenfra fordi de visste at de trengte oljeforsyning utenfra. Troslivet er likedan; reserven man trenger for å komme til himmelriket er den troen Jesus kan gi og fornye i hver enkelt av oss. Innstillingen hos de kloke brudepikene bør prege oss også i dag; I dag kan Herren komme. I natt kan han komme. Og jeg er klar. Det gjelder å være forberedt – ikke på det verste, men forberedt til det beste.

Takk Gud, for at hver den som tror på deg ikke skal gå fortapt, men få evig liv.

Synes du det virker spennende med bibelteksttolking og har lyst til å være med? Det er plass til flere! Ta kontakt på Sambandets e-post adresse (se linken på høyre side på denne bloggen) eller med Svein Arild Aarskog om du er interessert i å være med/vite mer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar