tirsdag 26. mars 2013

Korsets evangelium

Søndag 10.mars 2013 var det sambandsmøte på Lillehammer misjonshus. Det var Gunnar Oseng som var kveldens taler. Oseng var misjonær i Etiopia 1970-87, han har vært misjonssekretær ved hovedkontoret for Sør-Amerika fra 1987, for Etiopia-feltet fra 1995 og for Kenya/Tanzania fra august 2000 til høsten 2006.

Oseng minnet oss om at vi var i fastetiden, og at påsken nærmet seg. Han ønsket å si noe om korset denne kvelden, korset står sentralt i påskebudskapet.Korset er et enkelt, stilrent og kristent symbol. Korset er et av de mest kristne symbolene man har, og det er nok også det symbolet som det har stått mest kamp om og som har vært gjenstand for kritikk.

Ski-VM har nettopp blitt avholdt, og også der har korset vært sentralt når norske utøvere har kommet på pallen; Norge har et korsmerke i flagget sitt. Da grunnlovsforsamlingen var samlet på Eidsvoll i 1814 hadde de 27 forslag til flagg. De valgte forslaget hvor korset var sentralt.

Oseng sa at han hadde en fornemmelse og en frykt for at korset har en tendens til å komme i bakgrunnen ved forkynnelse osv. Det på tross av at der er korset som er fundamentet for at vi kan sitte her, være Guds barn og komme til himmelen. Vi må be om at korset aldri skal bli noen bisak, verken i troen vår eller i samfunnet.

I gammel tid fra korset et henrettelsesinstrument, et torturredskap. Nå representerer det samme redskapet en hel verdens tro og håp.Det er gjennom korset mennesket får en del av Guds nåde, og det er her evangeliet ligger.

Dette står i klartekst i Paulus’ første brev til korinterne, kap. 1, vers 18-25:
For ordet om korset er dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det Guds kraft.Det står jo skrevet:
Jeg vil ødelegge de vises visdom,
og de klokes klokskap vil jeg gjøre til intet.
Hvor er da de vise, hvor er de skriftlærde, hvor er denne verdens kloke hoder? Har ikke Gud vist at verdens visdom er dårskap?For da verden ikke brukte visdommen til å kjenne Gud i hans visdom, besluttet Gud å frelse dem som tror, ved den dårskapen som vi forkynner. For jøder spør etter tegn, og grekere søker visdom, men vi forkynner en korsfestet Kristus. Han er en snublestein for jøder og dårskap for hedninger,  men for dem som er kalt, både jøder og grekere, er Kristus Guds kraft og Guds visdom. For Guds dårskap er visere enn menneskene, og Guds svakhet er sterkere enn menneskene.
  
Til det gamle,ærverdige kors,Til det mektige kors vil jeg fly. Og på kne ved dets blodstenkte fot. Søke nåde og frelse på ny.

I Apostlenes gjerninger, kapittel 10, kan vi lese om en mann som het Kornelius. Han var gudfryktig, gav almisser og "ba stadig til Gud". Likevel så var han ikke frelst, han hadde enda ikke fått korsets evangelium. Det måtte et englebesøk til for at han skulle bli det. Peter forkynte ordet til ham, og han og andre, som ikke var jøder, fikk den hellige ånd. Evangeliet ble formidlet til Kornelius, og han kom til tro. Vi må også, slik som Peter, formidle vår tro til andre.
 Det norske folket trenger evangeliet, og vi må ta vare på det. Korset minner oss på hva som er viktigst, vi må be om at vi aldri skal miste korset i flagget vårt, i nasjonen vår. 

Kjære Gud, takk for korsets nød og smerte. Takk for at vi har fått del i syndstilgivelsen, vis oss dette i livene våre om og om igjen. Vi ber om at korset ikke skal flagges ut av landet vårt, og at vi alltid skal leve i korsets evangelium. Vi ber også om at du må hjelpe oss til å bli en nasjon som tar ordet ditt på alvor. 

Mannskoret "Mannskapet" sang. 
Oseng fortalte også om Etiopia denne kvelden. Landet har for øyeblikket 88 millioner innbyggere. I fjor døde to av de mest innflytelsesrike personene i landet - statsministeren og lederen i den katolske kirken. Utenriksministeren har overtatt statsministerrollen. Han er evangelisk kristen pinsevenn. I 1973 var det 208 misjonærer i Etiopia, nå er det 35-40. Det er positivt at antall misjonærer har gått ned. Det betyr bare at etiopierne selv er i stand til å ta arbeidet videre på egenhånd. Jesuskirken i Etiopia er den 3.største evangeliske kirken i verden. Den hadde 20.000 medlemmer når den ble etablert i 1959, nå har den over 6 millioner medlemmer. Jesuskirken brøt med både den amerikanske og den svenske kirken fordi de ville stå på Guds ord i forhold til det som står om homofili i Bibelen. Bruddet med disse kirkene førte til at de mistet mye økonomisk støtte. Kirken trenger hjelp og forbønn, en av de største utfordringene deres er å få lært opp folk slik at de kan formidle evangeliet videre.

Vi ønsker alle våre lesere en riktig god påske! Om dere vil lese mer om det fantastiske påskebudskapet, finner dere et blogginnlegg fra fjorårets påskemøte her. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar