fredag 29. oktober 2010

Hvorfor og hvordan skal jeg be?

Lovsang er en form for tilbedelse og bønn.

I går, 28.10.2010, var det møte i VOKS på Misjonshuset på Lillehammer. Etter at vi hadde sunget et par sanger og bedt for kvelden, holdt Inger Strangstad en andakt om det spennende temaet "hvorfor og hvordan skal jeg be?"

Har du tenkt på hva som ligger i frasene "god morgen" eller "signe arbeidet"? Fra gammelt av sa man "med Gud i morgenen" og "må Gud velsigne arbeidet ditt" om frasene ovenfor. Vi har altså hatt bønn med i dagligtalen og dagliglivet vårt lenge, kanskje uten å tenke over det.

Men hva er egentlig bønn?
Når man ber skjer det en del tilfeldigheter som ikke skjer hvis man ikke ber.
  • Bønn er kristendommens hjerte fordi det er nettopp å leve sammen med Gud.
  • Å be er sjelens åndedrett. Akkurat som man puster inn oksygen og blir kvitt karbondioksid, blir man kvitt det "vonde" ved å be og får inn det som er bra for seg.
  • Å be er et fellesskap mer enn et rituale, bønn er ikke et mesterskap i fine ord. Jfr. Matteus evangeliet kap. 6, vers 7: "Når dere ber, skal dere ikke ramse opp ord slik hedningene gjør; de tror de blir bønnhørt ved å bruke mange ord. "
Hele treenigheten deltar når vi ber.
- Bønn til faderen.
Matteus evangeliet kap.6, vers 6: "Men når du ber, skal du gå inn i ditt rom og lukke din dør og be til din Far ".
Efeserne kapittel 3, vers 14-15: "Derfor bøyer jeg mine knær for Far, han som har gitt navn til alt som kalles far i himmel og på jord".
Alle på jorden er Guds barn, og Gud er vår far i himmelen. Gud er større og mektigere enn universet han har skapt. Likevel kjenner han hver enkelt av oss og hører når vi ber.
- Bønn gjennom sønnen.
Efeserne kapittel 2, vers 18: "Gjennom ham har både vi og dere adgang til Far i én Ånd. "
Johannesevangeliet kapittel 15, vers 16: "Dere har ikke utvalgt meg, men jeg har utvalgt dere og satt dere til å gå ut og bære frukt, en frukt som varer. Da skal Far gi dere alt dere ber om i mitt navn. "
Avslutningen "i Jesus navn" når man ber er ikke bare et formular, men en erkjennelse av det faktum at det kun er gjennom Jesus at vi kan komme til Gud.
Bønn i Ånden.
Romerne kapittel 8, vers 26-27: "På samme måte kommer også Ånden oss til hjelp i vår svakhet. For vi vet ikke hva vi skal be om for å be rett, men Ånden selv går i forbønn for oss med sukk uten ord. "
Ånden skal hjelpe oss og be.

Hvorfor skal vi be?
- For å utvikle vårt forhold til Gud. Ved å invitere Gud til å hjelpe i ditt og andres liv, gir vi Jesus adgang til å bruke sin kraft på vår nød. Vi får akkurat så mye av Gud som vi kan ta imot. Bønnen åpner hjertet for å kunne ta i mot det Gud vil gi.
- Jesus som forbilde. Jesus ba, lærte oss å gjøre det samme og gikk ut fra at sine etterkommere skulle gjøre det samme.
- Bønnens belønning. Bønn forandrer ikke bare oss, men også situasjoner. Se f.eks Matteus evangeliget, kap.6, vers 6: "Men når du ber, skal du gå inn i ditt rom og lukke din dør og be til din Far som er i det skjulte. Og din Far, som ser i det skjulte, skal lønne deg. "
- Bønn gir oss glede.
Johnnesevangeliet kap. 16, vers 24: "Be, og dere skal få, så gleden deres kan være fullkommen."
- Bønn gir oss fred.
Filipperne kap.4, vers 6-7: "Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk!"
- Jesus oppfordrer oss til å be/spørre om ting.
Matteusevangeliet kap.7, vers 7-8: "Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere. For den som ber, han får, og den som leter, han finner, og den som banker på, skal det lukkes opp for."

Svarer alltid Gud på bønn?
Leser man Matteusevangeliet kap.7, vers 7-8 isolert sett, så kan det se slik ut. Der står det "be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere. For den som ber, han får, og den som leter, han finner, og den som banker på, skal det lukkes opp for." Ser man imidlertid skriften under ett, viser det seg at det finnes ode grunner til at vi ikke alltid får det vi ber om.
  • Gud lover aldri å svare på bønner til mennesker som ikke lever i kontakt med ham, men han kan av nåde gjøre det noen ganger likevel. Jfr. Jesaja, kapittel 59, vers 1-2: "Se, Herrens hånd er ikke så kort at han ikke kan frelse, og hans øre er ikke døvt så han ikke kan høre. Nei, det er deres misgjerninger som skiller mellom dere og deres Gud.
    Deres synder skjuler hans ansikt, så han ikke hører dere."
  • Selv som kristen kan vennskapet med Gud ødelegges ved synd og ulydighet. Er vi klar over synd og ulydighet, må vi bekjenne oss og vende oss i fra synden før forholdet til Gud igjen kan opprettes.
  • Motivene for bønnen kan avgjøre om vi får svar. Jfr. Jakobs brev, kap.4, vers 2-3: "Dere begjærer, men får ikke. Dere myrder og misunner, men oppnår ikke noe. Dere lever i strid og ufred. Dere har ikke, fordi dere ikke ber. Dere ber, men får ikke, fordi dere ber galt. Dere vil sløse det bort i nytelser."
  • Noen ganger får vi ikke svar fordi Gud bare kan gi oss gode gaver - han elsker oss og vet hva som er best for oss. Gud vil si nei hvis de tingene vi ber om "enten ikke er gode i seg selv, eller ikke er gode for oss eller andre - direkte eller indirekte, umiddelbart eller i det lange løp" (John Scott).
Gud kan svare ja, nei eller vent..
Jo mer vi blir kjent med Gud, jo mer vet vi om hans vilje, og jo flere av våre bønner vil bli besvart.
1. Johannesbrev, kap.5, vers 14: "Og dette er vår frimodige tillit til ham: at han hører oss når vi ber om noe som er etter hans vilje."

Hvordan bør vi be?
Bønn er menneskets fellesskap med Gud og vi er derfor frie til å snakke med ham på den måten vi ønsker.
Gud vil ikke at vi skal ramse opp meningsløse ord, han vil vite hva vi har på hjertet.

TBTF-prinsippet kan være til hjelp for noen.
T - Tilbedelse. Å prise Gud for den han er og hans gjerninger.
B - Bekjennelse. Å be Gud om tilgivelse for ting man har gjort galt, tørre å sette ord på konkrete synder man vet man har gjort.
T - Takksigelse. Å takke Gud for familie, venner, god helse, jobb man trives i, for at vi bor der vi gjør osv.
F - Forbønn. Å gå i forbønn for oss selv, vår familie og andre mennesker.

Ellers har Gud gitt oss et mønster i hvordan vi skal be gjennom "Fader vår":
"Fader vår, du som er i himmelen!"
Vi sier hvem vi ber til - navn og adresse - takk Gud for den han er, mitt forhold til ham og for at han hører bønn.
"La ditt navn holdes hellig." (bønner med Gud og Guds rike i sentrum)
På hebraisk er en persons navn knyttet til vedkommendes vesen. Navnet holdes hellig = Gud må bli æret i våre liv, i våre menigheter og i samfunnet.
"La ditt rike komme." (bønner med Gud og Guds rike i sentrum)
Guds rike er hans styre og herredømme som blir fullstendig når Jesus kommer igjen. Vi ber om at hans herredømme må komme både i fremtid og nåtid. Detet inkluderer også bønn om at folk skal bli omvendt.
La din vilje skje på jorden som i himmelen. (bønner med Gud og Guds rike i sentrum)
Vil vi være sikre på å ikke velge feil, er dette en trygg bønn. Her slipper vi byrdene vi ofte bærer på, og ber Gud la sin vilje påvirke våre prioriteringer og liknende.
Gi oss i dag vårt daglige brød. (bønner med utgangspunkt i våre liv og behov)
Jesus tenker på våre grunnleggende behov som en god familie, fred, et godt styresett i landet osv.
Forlat oss vår skyld, (bønner med utgangspunkt i våre liv og behov)
På korset fikk vi tilgivelse for fortid, nåtid og framtid. Det er allikevel nødvendig med daglig tilgivelse.
som vi òg forlater våre skyldnere. (bønner med utgangspunkt i våre liv og behov)
Vi kan ikke gjøre oss fortjent til tilgivelse. Et tegn på at vi er tilgitt er at vi er villige til å tilgi andre. Det er lov til å fortelle Gud at man ikke klarer å tilgi, og be om hjelp fra Gud til å gjøre det. Tilgivelse er ikke det samme som å godta, men det er å si fra seg retten til å bruke det mot vedkommende senere.
Led oss ikke inn i fristelse,
men frels oss fra det onde. (bønner med utgangspunkt i våre liv og behov)
Gud frister ikke, men han kontrollerer hvor mye vi skal utsettes for av djevelen. Alle kristne har et svakt punkt. Kjenner vi svakhetene våre, kan vi be om beskyttelse på disse områdene.
For riket er ditt, og makten og æren i evighet.
(bønner med utgangspunkt i våre liv og behov)
Han er verdt vår lovsang og opphøyelse.

Når vi bør vi be da?
1. Tess kap.5, vers 17: "be uavbrutt"
Efeserne kap.6, vers 18: "Gjør dette i bønn, og legg alt fram for Gud! Be alltid i Ånden! Våk og hold ut i bønn for alle de hellige"
  • Man kan be når og hvor som helst.
  • Det er viktig å be alene. Jfr. Matteusevangeliet kap.6, vers 6: "Men når du ber, skal du gå inn i ditt rom og lukke din dør og be til din Far som er i det skjulte. Og din Far, som ser i det skjulte, skal lønne deg. "
  • Det er viktig å be sammen. Jfr. Matteusevangeliet kap. 18, vers 19: "Også dette sier jeg dere: Dersom to av dere her på jorden blir enige om å be om noe, hva det enn er, skal de få det av min Far i himmelen."
Satan ler av våre ord, håner av vårt strev, men skjelver når vi ber.

Neste Sambandsmøte er søndag 31.oktober på Betel i Rudsbygd. Arne Svilosen skal tale og det blir sang av Liens. Kaffe, saft og noe å bite i serveres fra kl 17.30, møtet begynner kl 18.30.
Neste møte i VOKS er 11. november kl 19 på Misjonshuset på Lillehammer. Temaet for kvelden er "hvordan leder Gud oss"? Det blir kveldsmat etter andakten.

Vi ber alle bloggleserne om å være med å be for VOKS, be om at kristne og ikke-kristne i Lillehammer skal bli ledet til å komme på møtene for å høre og diskutere ordet med andre ungdommer og studenter.

1 kommentar:

  1. Greetings in Christ Our Lord. I belongs to Christian, . In 1976 when I am in High School Final(10th Class) Went to Summer Bible School. With Sports and Games preacher taught on Exodus of Israel in Bible came through 12 Chapter, Passover lamb, that indicates Our Lord Jesus Christ, Who He Slain, to redeem us from Bondage of sin and Slavery of Satan. Holy-Spirit Worked In me, Confessed my Sins at Him with tears, Accepted Lord Jesus as My Saviour, After came to, church, testimony Given , taken Baptism in River. This is my salvation Experience. With studies, Lord Used me His testimony among Youth and Sunday School, and Church. Studied Upto graduation in Arts, B.A., and Diploma in Civil Engineering DCE, from the beginning of My Spiritual Journey, Lord calling me to Fulltime Ministry.Asked Him Give Opportunity to do Job for 2 Years ,get the job in Construction,As supervisor, After at the age 30, Obeyed to His Ministr y.Dedicated In 1990, Get the Married in same Year.. Dedicated to Lord' Ministry. I am Paster, Evangelist, Prison-chaplain( In India Government gives some Hours to say ethics to Prisoners with that We proclaiming Gospel) No Payment (Every year We have to renew the Permission for Prison) Now I get Permission, Doing since 17 Years. . Have the family , Wife is Annie, She Is In also in fulltime evangelistic ministry. Working among Women and Children. We have two Children, Beulah and Prizy. They are in studies. , For Prayer and F Fellowship I am mailing to you Ministries:Prison-chaplain( In India Government gives some Hours to say ethics to Prisoners with that We proclaiming Gospel) No Payment (Every year We have to renew the Permission for Prison) Now I get Permission, Doing since 17 Years. . Have the family , Wife is Annie, She Is In also in fulltime evangelistic ministry. Working among Women and Children. We have two Children, Beulah and Prizy. They are in studies. , For Prayer and F Fellowship I am mailing to you Ministries:Prison-chaplain( In India Government gives some Hours to say ethics to Prisoners with that We proclaiming Gospel) No Payment (Every year We have to renew the Permission for Prison) Now I get Permission, Doing since 17 Years. . Have the family , Wife is Annie, She Is In also in fulltime evangelistic ministry. Working among Women and Children. We have two Children, Beulah and Prizy.They are in studies. , For Prayer and F Fellowship I am mailing to you Ministries:For Prayer and F Fellowship I am mailing to you Ministries:For Prayer and F Fellowship I am mailing to you Ministries:from

    SvarSlett