fredag 30. desember 2011

Den lille og den store advent

På formiddagen 11. desember 2011 ble det arrangert familiemøte på Betel i Rudsbygd. Denne dagen var det ingen Sambandskids, men barna var ansvarlige både for å holde åpningen, tenne adventslysene og lede møtet. Flere av dem var også med på sanginnslaget fra familiekoret.

Andakt

Andakten ble denne gang holdt som et rollespill hvor vi fikk vite mer om hva advent betyr, hva profetiene i det gamle testamentet sier om Jesu fødsel og liknende.

En profeti er en forutsigelse om noe som skal komme, noe som skal skje. I det gamle testamentet finner man mange profetier om Jesus. Først kom det derfor et par menn med kapper som diskuterer når Jesus skal komme, og de siterer ulike bibeltekster.

I Mika, kapittel 5, vers 1 står det at Messias skal komme fra byen Betlehem:
"Du, Betlehem, Efrata,
minst blant slektene i Juda!
Fra deg lar jeg en hersker over Israel komme.
Hans opphav er fra gammel tid,
fra eldgamle dager".
I Jesasja, kapittel 7, vers 14 står det at det skal bli født en gutt med navnet Immanuel, "Gud med oss":
"Derfor skal Herren selv gi dere et tegn: Se, den unge jenta skal bli med barn og føde en sønn, og hun skal gi ham navnet Immanuel".
I disse profetiene er det imidlertid ikke tidsbestemt når Messias skal komme, men det står at han skal komme til Galilea og mennene spør seg hvor lenge de må vente.

Det vi vet nå er at det forelå en rekke profetier om at Jesus skal komme allerede 700-800 år før Jesus ble født. Fra år 400 til år 0 er imidlertid Bibelen taus, det foreligger ingen profetier. Folket hadde et opphold fra Gud i denne lange perioden, dette er markert med en blank side i Bibelen. Guds ord ble glemt, folk tenkte ikke på det lenger. Når kongen da ble født i en stall så var det nesten ingen som tenkte på eller ventet på Jesus.

Gjeterne, de som var lavest på rangstigen i datidens samfunn (år 0), var de som først fikk beskjed om Jesu fødsel. Prestene ventet ikke på Jesus. De mente Jesus ikke kunne være Gud, han var jo sønn av tømreren Josef. Prestene på Jesu tid ventet fortsatt på en konge.

Advent betyr " å komme".
Nå feirer vi advent, den såkalt "lille advent". Det betyr at vi venter på Jesu ankomst, jula. Den "lille advent" varer fra 1. desember til julaften. På julaften ble Jesus født og ventetiden er over.
Det finnes imidlertid også en annen advent, en annen ventetid. Den varer fra Jesus dro opp til Himmelen og frem til han kommer tilbake. I likhet med profetene som skrev det gamle testamentet og ikke visste når Jesus skulle bli født, så vet vi ikke når Jesus kommer tilbake. Slik de visste at det skulle bli født en frelser vet imidlertid vi at han skal komme tilbake.

Det står en rekke profetier i Bibelen om hva som skal skje når Jesus kommer tilbake.

I Sakarja, kapittel 14, vers 9 står det følgende om den dagen;
"Da skal Herren være konge over hele jorden. Den dagen skal Herren være én og hans navn ett".
I Apostlenes gjerninger, kapittel 1, vers står det
"«Galileere, hvorfor står dere og ser mot himmelen? Denne Jesus som ble tatt bort fra dere opp til himmelen, han skal komme igjen på samme måte som dere har sett ham fare opp til himmelen.»"
Om tidspunktet for Jesu komme står det følgende i Johannes åpenbaring;
"Jeg kommer snart" (kap. 3, vers 11).
"Og se, jeg kommer snart". (kap 22, vers 7)
" Så sa han til meg: «Sett ikke segl for de profetiske ord i denne boken! For tiden er nær". (kap. 22, vers 10)
"Se, jeg kommer snart, og lønnen jeg vil gi, har jeg med meg." (kap 22, vers 12)
Gud understreker også at "Jeg er Alfa og Omega, den første og den siste, begynnelsen og enden" i kapittel 22, vers 13.

Johannes åpenbaring er skrevet for over 2000 år siden. Den store adventstiden er snart slutt. På samme måte som mange folk hadde glemt at Jesus skulle bli født, har mange glemt at Jesus skal komme tilbake. Vi venter på en konge som skal komme tilbake en gang, og det er vanskeligere enn å vente på den årlige julehøytiden. Det er mange som ikke vil ha noe med Jesus å gjøre i dag, men vi må huske, lese og ta med oss det som står om den store advent - helst spre det videre! Ventetiden er snart over.

Kjære Gud, vi vil takke for at du forberedte folket på at du skulle komme til verden. Det var opp til hver enkelt å tro og la seg frelse. Du ser at mange her har glemt deg. Hjelp oss til å å huske og vente på deg på en rett måte. I Jesu navn, amen.
Flott sang av Sambandets familiekor.


Kunngjøringer

Av fremtidige hendelser skal det arrangeres inspirasjonssamling på Livoll 13-15. januar 2012. Der blir det sosialt og åndelig samvær for store og små.

Om du synes at det ser forlokkende ut å være med i familiekoret, så har de neste øving på misjonshuset siste søndagen i januar. Ta kontakt med Inger Strangstad for nærmere informasjon.

________________________________________________________________
Bloggansvarlig vil benytte anledningen til å ønske dere alle et godt nytt år på denne siste dagen før vi entrer 2012.

Jeg vil hilse dere med følgende sitat fra Jeremia, kapittel 29, vers 11:
"For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar