tirsdag 29. mai 2012

Indonesia & Peters eksamen

Søndag 6.mai var det Sambandsmøte på Betel i Rudsbygd. Janne og Magnus, et ungt kristent ektepar som innvies som misjonærer 15. juli 2012 på GF på Lillehammer, deltok på møtet denne kvelden. 

I august setter Janne og Magnus kursen mot Indonesia. Indonesia er det fjerde største landet i verden og landet har verdens største muslimske befolkning. Folket er en veldig sammensatt nasjon med 300 ulike etniske grupper og over 700 språk. 

Landet er preget av mange katastrofer. Tsunamien som herjet 2. juledag for noen år tilbake drepte 168.000 mennesker bare i dette landet.. Landet er også preget av høy barnedødelighet, hyppige jordskred osv. I tillegg til de naturskapte katastrofene er også Indonesia rammet av en åndelig katastrofe. Mange i landet dyrker blant annet okkultisme og prøver å få kontakt med sine forfedre. Janne og Magnus håper å kunne bli brukt som verktøy i Guds plan, og at de skal få kunne fortelle folket om Jesus. 

Janne og Magnus skal bo på ei øy med 3,2 millioner mennesker. Folkegruppa på øya heter Sasak og er hittil en unådd folkegruppe hvor det kun er 0,02 % kristne. De skal bo i Lombok. Lombok ligger sju timer i fly fra den andre misjonsstasjonen som er i landet. Janne og Magnus skal ha fokus på relasjonsbyggende arbeid, bistand og hjelpearbeid. De skal samarbeide med organisasjonen World Relief.

Janne og Magnus viste oss en film med bilder fra Indonesia. Bakgrunnsmusikken på filmen var hentet fra Casting Crowns sang "Tears of The Saints Lyrics" hvor referenget er som følger:

"This is an emergency!

There are tears from the saints
For the lost and unsaved
We’re crying for them come back home
We’re crying for them come back home
And all your children will stretch out their hands
And pick up the crippled man
Father, we will lead them home
Father, we will lead them home".

Høsten er moden, be derfor høstens Herre om også å drive andre arbeidere ut til Lombok. Om man ikke har et kall eller ikke har mulighet til å reise ut, så husk også at det ikke nødvendigvis handler om å krysse landegrenser, men om å se på korset. Det er like viktig hvor enn man befinner seg i verden. 

For å få en smakebit av Janne og Magnus sine opplevelser kan dere følge med dem på fra denne nettsiden: www.janneogmagnus.blogspot.com.

Det var Magnus som holdt andakt for oss denne kvelden. Han snakket om disippelen Peter. Peter vokste opp ved sjøen og var fisker. Han var rask til å handle, rask til å tale, impulsiv og hadde nok et fargerikt språkbruk. Vi møter ham i Bibelen når han møter Jesus. Eventyret begynte for ham da. 

Kveldens tekst ble hentet fra evangeliet etter Johannes kapittel 21, vers 15-19:
"Da de var ferdige med måltidet, sier Jesus til Simon Peter: «Simon, sønn av Johannes, elsker du meg mer enn disse?» Han svarte: «Ja, Herre, du vet at jeg har deg kjær.» Jesus sier til ham: «Fø lammene mine!»  Igjen, for annen gang, sier han: «Simon, sønn av Johannes, elsker du meg?» «Ja, Herre, du vet at jeg har deg kjær», svarte Peter. Jesus sier: «Vær gjeter for sauene mine!» Så sier han for tredje gang: «Simon, sønn av Johannes, har du meg kjær?» Peter ble bedrøvet over at Jesus for tredje gang spurte om han hadde ham kjær, og han sa: «Herre, du vet alt. Du vet at jeg har deg kjær.» Jesus sier til ham: «Fø sauene mine!  Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Da du var ung, bandt du beltet om deg og gikk dit du selv ville. Men når du blir gammel, skal du strekke ut hendene dine, og en annen skal binde beltet om deg og føre deg dit du ikke vil.» Dette sa han for å gi til kjenne hva slags død han skulle ære Gud med. Da han hadde sagt dette, sa han til Peter: «Følg meg!»"

Denne teksten blir ofte kalt for Peters eksamen. I denne teksten ser vi at den oppstandne Jesus spør Peter om det samme tre ganger. Årsaken til at Jesus gjør det er ikke for å stikke Peter på et ømt punkt, men fordi det er et viktig spørsmål. Selv om det kun dreier seg om et spørsmål, så er det et spørsmål av høy vanskelighetsgrad. 

Peter var svak og feig når det gjaldt som mest, og nå angrer han. Peter lengter etter å gjøre opp med Jesus. Jesus på sin side sier ikke at "jeg visste du kom til å forråde meg" eller "var det ikke det jeg sa?". Nei, Jesus visste jo allerede før han ble korsfestet hva som kom til å skje. 

Vi kan nok se for oss at Peter ble mindre og mindre for hver gang  Jesus stiller ham spørsmålet. Samtidig ser vi at det Jesus gjør er å gi Peter tre muligheter til å gi ham (Jesus) hjertet sitt.

Magnus er selv i 20-årene, og har stilt seg spørsmålet om hvordan han, og alle oss andre mennesker kan være vitner for andre. Er vi ikke for unge, for svake, for uerfarne? Det vi må huske på er at heller ikke de vi kan lese om i Bibelen var feilfrie. Disiplene og de andre menneskene som er nevnt der hadde også sine svakheter. Jona flyktet fra Gud, Miriam likte å sladre, Noah var svak for alkohol og Moses hadde kort lunte. Ikke desto mindre så var de, og så er vi, Guds barn.

Jesus begraver menneskenes smerter. Det som var avgjørende for Jesus i bibelteksten ovenfor var at Peter elsket ham der og da, uavhengig av hva som hadde skjedd i fortiden og hva han hadde gjort. Svaret på spørsmålet som Jesus stilte gjelder i nåtid og for fremtiden -det innebærer frelse. Jesus tenker ikke på våre ukloke valg. Jesus sier at vi skal få alt vi trenger hos ham, han vet hva vi trenger og ordner opp med alt. Så skal vi som er hans barn være så heldige at vi kan få være verktøy for ham, bære hans navn og bære ham frem. Selv om vi kan føle oss uverdige, så er vi ikke det - Gud har en plan med hver enkelt av oss.

Takk for korset, og for at vi kan få være med på å spre evangeliet. Det er en stor og fantastisk ære. Takk for at du kan bruke oss her hjemme og i andre land. Vi ber deg om at du er med Janne og Magnus på deres livs reise - vi ber deg om å at de skal finne seg til rette i Lombok, at de skal bevare helsen og at de handler i tråd med din vilje, Styrk oss i vår og dem i deres  tjeneste for deg. Amen.

Mannskapet bidro med sang på møtet.
Allsang.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar