torsdag 6. mai 2010

Hva sier Bibelen om penger?

Som dere blogglesere kan se nedenfor, har Reagze vært på tur i Sverige nylig. På søndag formiddag var endel av oss med på et seminar om penger i forlengelsen av møtet.

Hva sier så Bibelen om penger?
Den sier mye.. Nedenfor kommer noen sitater.

5. Mosebok kap. 8, vers 12-18:
"Når du kan spise deg mett, når du bygger fine hus og får bo i dem, 13 når ditt storfe og småfe øker i tall, når du får mye gull og sølv, og hele din eiendom vokser, 14 da vokt deg så du ikke blir hovmodig og glemmer Herren din Gud, som førte deg ut av Egypt, av trellehuset. 15 Han ledet deg gjennom den store, uhyggelige ørkenen, hvor det var giftslanger og skorpioner, gjennom et uttørret land hvor det ikke var vann. Og av harde fjellet lot han vann strømme fram for deg. 16 Han gav deg manna i ørkenen, en mat som dine fedre aldri hadde kjent til. Det gjorde han for å ydmyke deg og prøve deg og så gjøre vel mot deg til slutt. 17 Derfor skal du ikke tenke med deg selv at det er din egen kraft og din sterke hånd som har skaffet deg denne rikdommen. 18 Nei, kom i hu at det er Herren din Gud som gir deg kraft til å vinne rikdom. Slik vil han stå ved pakten som han sluttet med dine fedre og bekreftet med ed, som han gjør det i dag."

Forkynneren kapittel 5, vers 9:
"Den som er glad i penger, får aldri nok av dem, og den som elsker rikdom, får aldri vinning nok. Også dette er tomhet."

Forkynneren kapittel 5, vers 12:
" Det er noe sørgelig og vondt som jeg har sett under solen: Selv om rikdom er vel forvart, kan den bli til ulykke for eieren."

Markus kap. 10, vers 17-22:
"Da Jesus skulle dra videre, kom en mann løpende, falt på kne for ham og spurte: «Gode mester, hva skal jeg gjøre for å arve evig liv?» 18 Men Jesus sa til ham: «Hvorfor kaller du meg god? Ingen er god uten én – det er Gud! 19 Du kjenner budene: Du skal ikke slå i hjel, du skal ikke bryte ekteskapet, du skal ikke stjele, du skal ikke vitne falskt, du skal ikke bedra noen, hedre din far og din mor.» 20 Han svarte: «Mester, alt dette har jeg holdt fra jeg var ung.» 21 Jesus så på ham og fikk ham kjær, og sa: «Én ting mangler du: Gå bort og selg alt du eier, og gi det til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!»22 Men han ble nedslått over dette svaret og gikk bedrøvet bort, for han eide mye."

Matteus kap. 26, vers 6-11:
"Mens Jesus var i Betania, hjemme hos Simon den spedalske, 7 kom det til ham en kvinne med en alabastkrukke med kostbar salve. Den helte hun ut over hodet hans mens han lå til bords. 8 Disiplene så det og ble forarget. «Hva skal denne sløsingen være godt for?» sa de. 9 «Salven kunne jo vært solgt for en stor sum og pengene gitt til hjelp for de fattige.» 10 Men Jesus merket det og sa til dem: «Hvorfor plager dere henne? Hun har gjort en god gjerning mot meg. 11 De fattige har dere alltid hos dere, men meg har dere ikke alltid. "

Paulus brev til filipperne, kap. 4, vers 12-13:
"Jeg vet hva det er å ha det trangt, og hva det er å ha overflod. Jeg er innviet i alt, å være mett og å være sulten, å ha overflod og å lide nød. Alt makter jeg i ham som gjør meg sterk."

Hva kan så disse bibelsitatene fortelle oss?
Mange av personene som er omtalt i Bibelen er rike (f.eks kong Salomo), og mange av dem som er omtalt er fattige, f.eks Jesus og en rekke av hans disipler. Gud har ikke valgt ut bare rike eller bare fattige mennesker til å være hans folk. Det Bibelen forteller er imidlertid at penger kan få oss til å trampe på andre og fjerne oss fra Gud. Grunnen til at du har det du har, er at Gud har gitt deg det. Men Gud vil ikke at vi skal begynne å tro at vi fortjener penger, begynne å elske penger eller elske penger høyere enn ham. Mennesket må klare seg med det de til enhver tid har, og takke Gud i alle situasjoner, slik Paulus forespeiler til filipperne. Den virkelige rikdommen er hos Gud; han gav sin sønn til menneskene for at vi skulle få evig liv. Den sanne rikdommen som ikke kan forstyrres eller ødelegges av noen, er Guds kjærlighet til oss mennesker og løftet om et evig liv i himmelen i fellesskap med ham. Takk, gode Gud.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar